latinica  ћирилица
20/03/2023 |  20:11 ⇒ 22:38 | Autor: TANЈUG

Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU o nalogu MKS za hapšenje Putina

Mađarska je blokirala zajedničku izjavu zemalja članica EU o nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Mađarska zastava (Foto:  EPA/NOEMI BRUZAK) -
Mađarska zastava (Foto: EPA/NOEMI BRUZAK)

Portal Blumberg je objavio, pozivajući se na dobro upućene izvore u EU, da je veto Budimpešte rezultirao izjavom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja datom "u svoje lično ime", u kojoj se potvrđuje da je odluka MKS prihvaćena.

- EU vidi odluku Međunarodnog krivičnog suda kao početak procesa odgovornosti i pozivanja ruskih lidera na odgovornost za zločine i zvjerstva koja naređuju, omogućavaju ili čine u Ukrajini - navodi se u sinoćnjem saopštenju Žozepa Borelja.

U međuvremenu, ministri pravde zemalja članica EU danas su izdali sopstveno saopštenje u kojem podržavaju odluku MKS, koje je Mađarska odbila da potpiše.

Međunarodni krivični sud izdao je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsjednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini, iako je Moskva je u više navrata negirala takve optužbe, prenio je ranije Rojters.

MKS je naveo u saopštenju da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

MKS je izdao nalog i za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsjednika Rusije, zbog sličnih optužbi.