latinica  ћирилица
20/03/2023 |  21:38 | Autor: TANЈUG

Borelj: U aneksu jasno napisana obaveza Prištine da odmah napravi ZSO

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je večeras da je u aneksu sporazuma, dogovorenog u Ohridu, jasno napisano da se Priština obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština.
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/THIERRY MONASSE, ilustracija) -
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/THIERRY MONASSE, ilustracija)

Poslije sastanka šefova diplomatija Evropske unije, Borelje je kazao da je izvijestio ministre o dogovoru postignutom u Ohridu, koji je, kaže, "temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova".

- Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, koji omogućava da ne budemo više u kriznoj atmosferi, nego da pređemo na primjenu dogovora koji je bio prihvaćen 27 februara - rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

Naveo je da su zemlje članice EU dale podršku i da sada počinje proces.

Borelj je precizirao da je dogovor stupio na snagu kada je on dao izjavu u Ohridu.

- Nema potpisivanja iz pravnih razloga, ali dvije strane su se saglasile da je moja izjava bila prihvatanje sa njihove strane da ispune u cjelosti obaveze koje proizlaze iz dogovora i aneksa za primjenu - istakao je Borelj.

Visoki predstavnik je ponovio da će dogovorene odredbe biti sastavni dio EU puta Beograda i Prištine.

- Za Srbiju preko poglavlja 35 iz pregovaračkog okvira. Za Kosovo preko specijalne grupe za normalizaciju. To će biti konkretan i eksplicitan dio njihovog zalaganja na EU putu. Mi ćemo pažljivo da pratimo primjenu ovih dogovora - rekao je Borelj.

Na pitanje novinara da li Srbija ima obavezu da primijeni sve, uključujući član 4 koji predviđa Srbija neće kočiti članstvo Prištine u međunarodne organizacije, Borelj je kazao da dogovor mora da bude primijenjen i da će imati neku vrstu kalendara.

- Ovaj kalendar traži od obje strane da svaka ispuni svoj deo. Ali ne može kuća da se gradi od krova. Treba da se počne preko najhitnijih stvari. Ima ih nekoliko koje su veoma, veoma hitne. U aneksu je jasno napisano da se Kosovo obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova. Mi ćemo da slijedimo na koji će način strane ispuniti obaveze koje su sastavni dio njihovog puta ka Evropi - naglasio je Borelj.