latinica  ћирилица
20/03/2023 |  22:01 ⇒ 21/03/2023 | 10:22 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Srpska ima pravo da donese zakon o nevladinim organizacijama (VIDEO)

Republika Srpska ima pravo da donese zakon o nevladinim organizacijama, to joj dopuštaju i Ustav BiH i Ustav Republike Srpske, rekao je profesor ustavnog prava Milan Blagojević gostujući u emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Zakon koji se donosi po uzoru na američki, donesen je i u Australiji, Kanadi i Rusiji, kao i većini razvijenog Zapada, kaže profesor geopolitike, Srđan Perišić dodajući da nema razloga da nijedno fizičko ili pravno lice kriju svoje izvore finansiranja.

Republika Srpska mora da uredi javni prostor i da se jasno zna koja organizacija zastupa čije interese, rekao je predsjednik Organizacije starješina VRS, Slobodan Župljanin.

- Na osnovu ovih odredaba Republika Srpksa ima potpuno ustavno pravo da donese ovaj zakon, međutim taj zakon bi morao paralelno da prati još jedan zakon o izmjenama i dopunama postojećeg zakona Republike Srpske, a to je Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske - kaže Blagojević.

Navodi da Republika Srpska do sada ima samo parcijalno uređenu organizaciju i rad ovakvih udruženja, kakva su ona koja se finansiraju iz inostranstva kroz ovaj Zakon o udruženjima i fondacijama.

- Ali, u njemu nema odredaba o tome kako nadzirati finansiranje tih organizacija. Zato bi u prvom članu važećeg Zakona o udruženjima i fondacijama koji ima za sada jedan stav, bilo potrebno dodati i stav 2. u kojem bi bilo propisano da se na finansiranje organizacija nevladinog sektora koje se vrši iz inostranstva ne primjenjuju odredbe tog zakona nego "leks specijalis" pa bi u tom smislu zakon o NVO bio "leks specijalis" - naglasio je Blagojević.

Perišić pita zašto neko fizičko ili pravno lice koje prima novac od stranih organizacija ne bi bilo isto registrovano u registru Ministarstva pravde ili sličnom registru.

- I da se to objavi na sajtu gdje bi se svi građani uvjerili koje su to organizacije, koja su to fizička ili pravna lica finansirana od drugih vlada. Zašto bi se to krilo - kaže Perišić.

Župljanin smatra da Srpska mora da obezbijedi mehanizme efikasnog upravljanja procesima u svim oblastima društvenog života.

- To znači da Srpska ima legitimno pravo da uredi ko to i šta radi u Srpskoj i s kojim ciljem, namjerama, kao i da li je to u skladu sa propisima Srpske. Ako to pravo polažu sve zemlje koje se nazivaju zemljama vrhunske demokratije zašto bi to bilo uskraćeno Srpskoj i zašto bi to smetalo ikome u Srpskoj - dodao je on.