latinica  ћирилица
21/03/2023 |  07:23 ⇒ 09:42 | Autor: TANЈUG

Đinping: Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom

Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom i ovaj kurs ostaje nepromijenjen, izjavio je kineski predsednik Si Đinping tokom neformalnog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.
Đinping i Putin (Foto: EPA//SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Đinping i Putin (Foto: EPA//SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Kineski lider, koji je juče doputovao u trodnevnu državnu posjetu Rusiji, sa Putinom je razgovarao u formatu tet-a-tet, potom i na večeri, a razgovori su trajali četiri i po sata.

Šefovi dvije države razgovarali su o bilateralnoj saradnji i situaciji u Ukrajini, kao i o planu koji je predložio Peking za rješavanje sukoba u Ukrajini.

- Dvije zemlje, kao najveći susjedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, jedna drugu smatraju prioritetom u svojoj diplomatiji i spoljnoj politici - istakao je Đinping, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi agencija RIA Novosti.

Naveo je da je Kina uvek vodila nezavisnu spoljnu politiku i da je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine, zasnovan na sopstvenim fundamentalnim interesima i opštoj tendenciji svetskog razvoja.

Si Đinping je naglasio da "opšti kurs jačanja strateške saradnje Kine i Rusije ostaje nepromijenjen".

- I Kina i Rusija ulažu napore da sprovedu nacionalni razvoj i preporod, obe zemlje podržavaju multipolarnost svijeta i promovišu demokratizaciju međunarodnih odnosa - izjavio je kineski lider.

Đinping je naveo da je Kina spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rješenja ukrajinskog pitanja.

Kinesko ministarstvo navodi da su strane temeljno razmijenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Đinping je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvek rješavani dijalogom i pregovorima.

Podsetio je da je Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rješenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija.

Si Đinping je napomenuo da, što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.