mtel
latinica  ћирилица
21/03/2023 |  08:08 ⇒ 08:08 | Autor: SRNA

Nešić: Trenutno nema elemenata koji bi ugrozili bezbjednosnu situaciju

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić ocijenio je da trenutno nema elemenata koji bi ugrozili bezbjednosnu situaciju u BiH.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je konstatovao da uvijek postoji mogućnost refleksije globalnih događaja na bezbjednosnu situaciju u BiH, ali da za sada u tom segmentu u BiH ne postoji opasnost.

On je istakao da je bezbjednost danas tema broj jedan u cijelom svijetu i da izlazi iz okvira pojedinačnih zemalja i postaje globalni prioritet.

- Na nama je da obezbijedimo dobru komunikaciju i saradnju MUP-a Republike Srpske i MUP-a Federacije BiH u domenu upravljanja granicama, prihvata, readmisije i azilanata, sprečavanja krijumčarenja ljudi i oružja - rekao je Nešić za "Dnevni avaz".

On je naveo da od svojih saradnika u Ministarstvu traži da rade u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom, čime će se otkloniti prepreke koje su onemogućavale efikasnije djelovanje.

Prema njegovim riječima, pred Ministarstvom bezbjednosti je postizanje sporazuma sa Fronteksom, te ispunjavanje 32 preporuke Evropske komisije koje se odnose na Ministarstvo, kao i usklađivanje vizne politike sa EU.