latinica  ћирилица
21/03/2023 |  08:57 | Autor: SRNA

Sa tržišta povučeno 99 bicikala za djecu

Sa tržišta BiH povučeno je 99 bicikala za djecu jer su provedena istraživanja pokazala da nisu bezbjedna, saopštila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.
Povučeni bicikli sa tržišta (Foto: Agencija za nadzor nad tržištem) -
Povučeni bicikli sa tržišta (Foto: Agencija za nadzor nad tržištem)

Kako bi se utvrdilo da li bicikli za djecu ispunjavaju propisane bezbjednosne zahtjeve izvršena su laboratorijska ispitivanja sedam uzoraka, administrativna provjera uputstava za upotrebu i označavanja, te vizuelna provjera određenih bezbjednosnih karakteristika.

Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da nijedno od sedam ispitanih bicikala za djecu nije ispunjavalo bezbjednosne zahtjeve propisane standardom BAS EN ISO 8098:2015.

Kao rezultat sprovedenih aktivnosti nadzora, 99 bicikala za djecu povučeno je sa tržišta, a na 108 je izvršeno otklanjanje neusklađenosti.

Na osnovu sprovedenih aktivnosti nadzora nad tržištem može se zaključiti da stanje na tržištu BiH u pogledu bezbjednosti bicikla za djecu nije zadovoljavajuće, te će zbog toga nadzor biti ponovljen, navode iz Agencije.

Nadzor su od maja prošle do marta ove godine sprovele Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.