latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:06 | Autor: Agencije

Rusija poručila: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umješane u sukob sa Rusijom, rečeno je za RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Povodom prijedloga bivšeg šefa Minhenske bezbjednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je iznio mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Njemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, prije svega zato što su "sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obavještajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike.

Pored toga, te zemlje su "uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtjevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucjenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom", navode u ruskom ministarstvu.

- Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahtjeve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću - naglasili su u ruskom MSP.