mtel
latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:24 ⇒ 09:24 | Autor: SRNA

Do kraja marta ocjenjivanje prijava za bespovratna sredstva Vlade Mađarske

Stručno ocjenjivanje prijava za bespovratna sredstva iz programa podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu trebalo bi biti završeno do kraja marta, rečeno je u Fondaciji za održivi razvoj "Progresus".
Pomoć poljoprivrednicima Vlade Mađarske u Srpskoj (FOTO: ustupljena fotografija) -
Pomoć poljoprivrednicima Vlade Mađarske u Srpskoj (FOTO: ustupljena fotografija)

Nakon ocjenjivanja, u okviru kojeg stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i međunarodnih projekata pregledaju sadržajni dio podnesenih prijava, biće proslijeđena rang-lista i poznata konačna odluka partnerske organizacije Vlade Mađarske o dodjeli bespovratnih sredstava.

Iz Fondacije "Progresus" ističu da više od 90 odsto prijava ispunjava formalno-pravne uslove, dok je dvije trećine prijava već ocijenjeno.

- Konačna odluka se očekuje u prvoj polovini aprila i biće objavljena na zvaničnoj internet stranici Fondacije . Ubrzo nakon objave rang-liste slijedi potpisivanje ugovora korisnika sa Fondacijom, a potom i realizacija nabavke traženih mašina, opreme i alata", pojasnili su u "Progresusu" za Srnu.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su 2021. godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i tada srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Program podrške realizuje Fondacija "Progresus", koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u zemljama u kojima se već realizuju ovakvi programi.