latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:27 ⇒ 22/03/2023 | 06:59 | Autor: RTRS

NSRS o izmjenama Krivičnog zakonika Srpske (VIDEO)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova, uz prenos na RTRS plusu i našem portalu.

U nastavku druge redovne sjednice poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o gradu Prnjavor kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i njegovo finansiranje.

Poslanik SNSD-a Zoran Stevanović rekao je da mora biti uveden red u javni prostor i da Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske nije usmjeren protiv novinara koji profesionalno rade.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da navedeni zakon nije dobar i da su odredbe kojima se tretiraju novčane kazne nerealne.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić istakao je da Srpska poštuje slobodu govora i građanska prava i da je potrebno da se svi koji su relevantni uključe u javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika.

Žunić je istakao da u javnom, odnosno medijskom prostoru ima dosta nedefnisanih stvari i zato je potrebno usvojiti zakon o informisanju.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak kaže da je neprihvatljiva kriminalizacija klevete i uvrede i da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika neupotrebljiv.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica tvrdi da mediji ne bi trebalo da budu nezadovoljni Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, jer se pruža mogućnost njihovog izuzimanja od primjene ovog zakona.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić tvrdi da bi usvajanje navedenog zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti i kolizije s drugim pravnim normama koje već postoje u sistemu.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da postoji potreba regulisanja javnog prostora.

Poslanik PDP-a Mirana Savić Banjac rekla je da treba uvesti red u javom prostoru, ali ne smije biti ugušena sloboda govora.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, koja će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora, izjavio je ministar pravde Miloš Bukejlović.

- Propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se on odnosi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine - rekao je Bukejlović u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

------

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se vrši usaglašavanje teritorijalne organizacije sa Zakonom o gradu Prnjavor.

U obrazloženju se navodi da su gradovi u Republici Srpskoj Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik , Istočno Sarajevo, Laktaši, Prijedor, Prnjavor i Trebinje.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić rekla je da se Prijedogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji vrši usaglašavanje teritorijalne organizacije opština i gradova u Srpskoj sa Zakonom o gradu Prnjavor.

Јujićeva je u obrazloženju rekla da je opština Prnjavor u skladu sa zakonom propisanim uslovima podnijela Vladi zahtjev za dodjeljivanje statusa grada.

Gradovi u Republici Srpskoj su Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prijedor, Prnjavor i Trebinje, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona

Poslanik SNSD-a Vlado Đajić smatra da Prnjavor zaslužuje status grada, jer ima sve potrebne parametre među kojima su i privredni.

- Prnjavor ima i dobru infrastrukturu, jaku dijasporu i sve uslove za dalji napredak. Vjerujem da će ova lokalna zajednica nastaviti putem razvoja - rekao je Đajić.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da Prnjavor zaslužuje status grada, ali da neće biti finansijskih efekata nakon dobijanja navedenog statusa.