latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:39 ⇒ 11:27 | Autor: Agencije

Đinping pozvao Putina da posjeti Kinu ove godine

Kineski predsjednik Si Đinping, koji boravi u trodnevnoj državnoj posjeti Rusiji, izjavio je danas da je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Kinu ove godine.
Đinping i Putin (Foto: EPA/ERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Đinping i Putin (Foto: EPA/ERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Kineski lider je to rekao na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, prenose ruski mediji.

Đinping je takođe pozvao Mišustina da posjeti Kinu što je prije moguće, kako bi bio obnovljen mehanizam za redovne sastanke šefova vlada dvije zemlje.

On je objasnio da je izabrao da prvo posjeti Rusiju nakon što je treći put izabran za predsjednika Kine jer to, kako je naveo, odgovara istorijskoj logici.

- Mi smo najveće države i strateški partneri - istakao je Đinping.

Ruski premijer Mihail Mišustin je saopštio da Rusija i Kina pripremaju nove projekte koji će značajno uvećati transport duž transibirske i transazijske rute.

- Prošle godine je otvoren saobraćaj duž automobilskih i željezničkih prelaza preko rijeke Amur. U pripremi su novi projekti koji će značajno povećati transportni potencijal transsibirskih i transazijskih pravaca - naveo je Mišustin.

On je naglasio da u novim geopolitičkim uslovima, transportno-logistički koridori dobijaju na značaju i povećava se potreba za razvojem prekogranične infrastrukture.