latinica  ћирилица
21/03/2023 |  11:05 ⇒ 11:24 | Autor: TANЈUG

Tajani: Balkan ima strateški značaj

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da osjeti da ih vole i cijene susjedne zemlje.
Antonio Tajani (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Antonio Tajani (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

- Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredjeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim dijelovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti - rekao je Tajani na otvaranju italijansko-srpskog poslovno-naučnog foruma.

On se istovremeno zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za sve što rade kako bi se vratio mir na Balkan.

- Vjerujem da će Vučić i vlada dati doprinos razvoju saradnje dvije zemlje i da će izgraditi važan put za stabilnost Balkana i cijele Evrope - rekao je Tajani.

On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uvjeren da može da izvozi svoja znanja i proizvode.

- Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mjesta. Suočavamo se sa izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena. Moramo da sarađujemo u fundamentalnim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu i zajedno grade nešto za dobrobit naših zemalja, da se posvetimo nauci i istraživanjima bez čega nema rasta. Taj spoj između ekonomije i naučne saradnje naših zemalja je od presudnog značaja - rekao je Tajani.

On je kazao i da će danas biti potpisani brojni važni sporazumi, poput sporazuma za sektor kinematografije.

- Ovaj skup je značajan i zbog signala da je Srbija od presudnog značaja za stabilnost regiona - rekao je Tajani i najavio da će početkom aprila organizovati skup svih ministara spoljnih poslova Balkana na kome će se razgovarati o budućnosti tog regiona.

Dodao je da se u ponedeljak, na sastanku ministara u Briselu razgovaralo o situaciji na Balkanu, ali i o mogućnostima koje Balkan nudi Evropi i srpskim preduzećima.