latinica  ћирилица
21/03/2023 |  12:11 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Međunarodna policijska akcija u BiH i Sloveniji; Pretresi na više od 70 lokacija

U okviru međunarodne akcije "ATM", koju sprovode pripadnici SIPA u BiH i Sloveniji započeti su pretresi na više od 70 lokacija te je planirano hapšenje više od 50 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i pranje novca.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu danas su na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal i pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH, saopšteno je iz SIPA.

Pretresi se vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva Slovenije i Policije Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičene osobe posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć "EUROJUST-a".