latinica  ћирилица
21/03/2023 |  12:50 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Predstava "Bajbok" u nedjelju u Gradišci

Predstava "Bajbok", po motivima drame "Emigranti" Slavomira Mrožeka, biće odigrana u nedjelju, 26. marta u 20 časova u Kulturnom centru Gradiška.
Predstava "Bajbok" (Foto: Facebook/Ferzeng) -
Predstava "Bajbok" (Foto: Facebook/Ferzeng)

"Bajbok" je tragikomična priča smještena u Švedskoj a govori o dvije žene sa naših prostora u iznajmljenom stanu koje slave Novu 2020 godinu.

Njih dvije se razlikuju po svemu osim po porijeklu. Јedna je tipičan primjer gastarbajterke koja je otišla u tuđinu da bi zaradila za život u domovini. Gladuje i štedi na svemu i svačemu, jer ima samo jedan cilj - da napravi u svom selu četvorospratnicu sa bazenčićem, pa da svi puknu od muke. Krije krvavo zarađeni novac i ne stidi se da bezobrazno pozajmljuje od drugih cigare, kafu, hranu...

Druga je mlada feministkinja, "vlasnica znanja". Ipak, previše priče i filozofiranja ne ispunjava njenu prazninu, i ne sakriva pogubljenost i nesnađenost.

Zarobljenene, ne samo zbog karantina, već i zbog svojih pogrešnih uvjerenja i fantazije o boljoj budućnosti, sadašnjost prolazi mimo njih. Njihova koegzistencija za vrijeme korone bi možda bila tužna da se tu nije našla flaša skupocjenog stranog pića.

Adaptaciju i režiju potrpisuje Tatjana Kecman, koja ujedno i glumi uz kolegicu Anu Lečić