latinica  ћирилица
21/03/2023 |  12:52 ⇒ 12:57 | Autor: sputniknews.com

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dvije zemlje.
Poslovni formu Srbije i Italije (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Poslovni formu Srbije i Italije (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC)

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dvije zemlje su potpisali prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsjednik Savjeta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

Sporazum između dvije Vlade o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić i ambasador Italije u Beogradu Luka Gori.

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva infrastrukture i transporta Italije o saradnji u oblasti transportne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić i ambasador Luka Gori.

Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i izvršna direktorka Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE Alesandra Riči.

Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST potpisali su ministar Momirović i predsjednik Instituta SIMEST Paskvale Salcano.

Zatim, Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i banke Kasa Depositi e Prestiti potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i izvršni direktor banke Dario Skanapjeko.

Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji potpisali su predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik Konfederacije italijanske industrije u Srbiji Patricio dei Tos.

Memorandum o razumijevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije potpisali su predsjednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Udruženja Filiera Italia Luiđi Skordamalja.

Memorandum o razumijevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema Srbije Biosens i Savjeta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Republike Italije potpisali su direktor Biosensa Vladimir Crnojević i generalni direktor Saveta Stefano Vakari.

Memorandum o razumijevanju između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija potpisali su potpredsjednik Srpskog udruženja inženjera konsultanata Nikola Matić i potpredsjednik Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija Roberto Karpaneto.