latinica  ћирилица
21/03/2023 |  13:21 ⇒ 16:58 | Autor: RTRS

Marković najbolji fudbaler Srpske; Mihajloviću posthumno Zlatna povelja "Miljan Miljanić" (FOTO)

U Banskom dvoru u Banjaluci održana je 12. manifestacija "Dani fudbala Republike Srpske", gdje su izbrani najbolji pojedinci u 2022. godini.
Dan fudbala - Foto: RTRS
Dan fudbalaFoto: RTRS

Najbolji fudbaler Republike Srpske za 2022. godinu je Bojan Marković. Ovaj 23-ogodišnji napadač nosi dres prvoligaša Srpske Laktaša i nalazi se u samom vrhu strijelaca šampionata. Njemu je pripalo priznanje koje nosi ime po proslavljenom zlatnom olimpijcu Velimiru Sombolcu.

Zlatna povelja "Miljan Miljanić" internacionalna nagrada za stručna i naučna dostignuća, te posebne rezultate ostvarene u fudbalskom sportu, posthumno je dodjeljena Siniši Mihajloviću, nekadašnjem asu Vojvodine, Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lacija, Intera, i dugogodišeg reprezentativca SR Јugoslavije. "Zlatnu povelju" primio je Sinišin brat Dražen.

- Republika Srpska je još jednom pokazala i dokazala koliko voli, cijeni i poštuje Sinišu Mihajlovića. Po drugi put sam u Banskom dvoru da primim nagradu koja nosi ime po vizionaru kakav je bio i moj brat - naglasio je Dražen Mihajlović. 

Najbolji trener u protekloj godini jeste Vladimir Ilić, mladi strateg Krupe, koji je sa timom iz Krupe na Vrbasu ostvario istorijski uspjeh, osvojio duplu krunu, Kup i šampionat Republike Srpske. Ova nagrada nosi naziv po nekadašnjem treneru Iliji Miljušu.

Nagrada za najboljeg sportskog radnika koja nosi naziv "Ilija Pantelić" pripala je Miroslavu Kršiću, predsjedniku FK Sloga Doboj, sa kojom je ostvario istorijski uspjeh plasman u Premijer ligu BiH.

Najperspektivniji igrač Republike Srpske koja nosi ime po Srđanu Kačaru, nekadašnjem talentovanom igraču banjalučkog Borca i Partizana, dobio je Enver Kulašin, prvotimac Banjalučkog Borca.

Najbolji sudija je Damir Lazić iz Brčkog, a nagrada za arbitra nosi naziv po nekadašnjem sudiji Ratku Kragulju.

Zlatnu plaketu FSRS posthumno je dobio Zoran Vujat, za nesebičan doprinos razvoju futsala, omladinskog i ženskog fudbala.

Dan fudbala

Zoranu Avramoviću pripalo je specijalno priznanje za popularizaciju i međunarodnu afirmaciju fudbala i Republike Srpske. Avramović je idejni tvorac prestižnog omladinskog turnira u Foči "Fudbal frends".

Drugo specijalno priznanje za unapređenje paralelnih i specijalnih veza Republike Srbije i Republike Srpske pripala je Borisu Vrhovcu, svjetskom putniku, čovjeku za kojeg ne postoji nijedna granica na ovom svijetu. FIFA televizija je za vrijeme Mondijala u Kataru pred svaku utakmicu emitovala dokumentarne filmove o navijačima svih reprezentacija učesnica, a Banjalučanin Boris Vrhovac je predstavljao Srbiju i ušao je u drugi krug takmičenja.

Specijalno priznanje za unapređenje i očuvanje moralnih i profesionalnih vrijednosti sportskog novinarstva pripalo je Lazi Bakmazu, sportskom novinaru iz Novog Sada.

Specijalno priznanje za očuvanje tradicije i izuzetne rezultate Fudbalskog kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva, najstarijeg kluba Republike Srpske, osnovanog 1908. godine, dobio je Milorad Košarac.

Dan fudbala

Fudbalski savez Republike Srpske uručio je nagradu ambasador fudbala koje nosi ime po "Mihailu Andrejeviću Andrejki", čovjeku koji je zadužio srpski, jugoslovenski i svjetski fudbal, Ivanu Ćurkoviću, slavnom golmanu, počasnom predsjedniku Fudbalskog kluba Partizan.

Navrijednije priznanje Fudbalskog saveza Republike Srpske nosi ime nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH – "Doktor Milan Јelić", dodjeljuje se za životno djelo, a za 2022. godinu pripala je Ranku Cvijiću, istaknutom fudbalskom radniku iz Potkozarja.

Dan fudbala

Fudbalski savez Republike Srpske od 2008. godine uz posredstvo Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji na čijem čelu je Milorad Arlov pomaže klubove i pojedince u južnoj srpskoj pokrajini. U znak zahvalnosti Fudbalski savez Kosova i Metohije je uručio priznanja Fudbalskom savezu Republike Srpske i Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji.