latinica  ћирилица
21/03/2023 |  13:23 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Uklonjena posljednja formalna prepreka za policijsku saradnju sa Evropolom (VIDEO)

Posljednja formalna prepreka za policijsku saradnju BiH i Evropola uklonjena je potpisivanjem Pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke.
Ministarstvo bezbjednost - potpisivanje sporazuma - Foto: RTRS
Ministarstvo bezbjednost - potpisivanje sporazumaFoto: RTRS

Sjedište kontakt tačke, kako je i predviđeno sporazumom sa Evropolom iz 2007. godine, a na čemu je insistirao MUP Republike Srpske, biće u Ministarstvu bezbjednosti BiH, a ne u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija između nadležnih organa u BiH i Evropolu.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić istakao je da je ovim napravljen veliki korak za BiH, jer će značajno olakšati pridruživanje BiH EU.

Izrazio je uvjerenje da će Evropol učiniti BiH bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja, a za aktivnosti koje su dovele do potpisivanja sporazuma posebno je zahvalio šef uDelegacije EU u BiH Јohanu Satleru.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da bi potpisivanje ovog sporazuma trebalo da ubrza i uveća razmjenu informacija o najtežim oblicima organizovanog kriminala.

Karan je podsjetio da priča o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke traje od 2007. godine, a da je sada uspostavljen formalni mehanizam razmjene informacija sa Evroplom i na nivou regiona.

Satler je istakao zadovoljstvo što je BiH napravila korak bliže punoj saradnji sa Evropolom.

Dodao je da se od BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prisutnima se obratila i šefica Odjeljenja za strategije i spoljne odnose Evropola Patricija Silveira koja je izrazila spremnost Evropola da pomogne agencijama za sprovođenje zakona u BiH, ukazavši na važnost zajedničkog suprotstavljanja svim kriminalnim prijetnjama.

Otvaranje kancelarije kontakt tačke najavljeno je za maj, nakon čega će biti uspostavljena i kontakt tačka BiH u Hagu, a predstavnik će biti iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Aleksandar Stjepanović.