latinica  ћирилица
21/03/2023 |  13:26 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Karan: Saradnja sa Evropolom bitna za suprotstavljanje organizovanom kriminalu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je bi današnje potpisivanje u Sarajevu Pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju sa Evropolom trebalo da ubrza i uveća razmjenu informacija o najtežim oblicima organizovanog kriminala.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je podsjetio da priča o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke traje od 2007. godine, a da je sada uspostavljen formalni mehanizam razmjene informacija sa Evroplom i na nivou regiona.

Prema njegovim riječima, to je veoma važno sa aspekta rješavanja i otkrivanja najtežih oblika organizovanog kriminala.

- Da su policijske strukture čekale ovaj momenat, vjerovatno do danas mi ne bi uradili veliki broj akcija - rekao je Karan.

Karan je uvjeren da će potpisivanje Pravilnika doprinijeti većem obimu razmjene informacija bitnih za suprotstavljanje organizovanom kriminalu.

"Skaj aplikacija je pokazala da na regionalnom nivou već duže vrijeme imamo organizovane oblike kriminaliteta za koje sve policije nisu imale dovoljno podataka. Pretpostavljam da će to biti bolje", ocijenio je Karan.

On je naveo da su i do sada provođene međunarodne akcije u borbi protiv najtežih oblika organizovanog kriminala, prije svega narkomanije i krijumčarenja ljudi, u kojima su učestovale domaće agencije za provođenje zakona, a puni doprinos u njima dao je i MUP Srpske.

- Te akcije se ne bi mogle odvijati u proteklim godinama da nije bilo saradnje policijskih agencija u regionu - konstatovao je Karan.

On je naglasio da MUP-u Republike Srpske administrativne prepreke ne znače puno kada je riječ o suprotstavljanju kriminalu.

Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne/zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju sa Evropolom danas su u Sarajevu potpisali predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke, čime je otklonjena posljednja formalna prepreka za potpunu operativnost u odnosima policijske saradnje BiH i ove međunarodne organizacije.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija između nadležnih organa u BiH i Evropi.