latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:16 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Dodik: Otimanjem imovine Srpskoj, pokušava se pribaviti suverenitet BiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da suverenitet imaju entiteti, a ne BiH, te da se on pokušava pribaviti BiH otimajući imovinu Republici Srpskoj komentarišući jučerašnju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su bile tačke koje se miješaju u unutrašnje stvari Republike Srpske, poput izmjena Krivičnog zakona u vezi sa suverenitetom BiH i rezolucija u vezi sa slobodama u Srpskoj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- BiH nema suverenitet, a odluke donesene na zajedničkom nivou nemaju obavezujuću snagu za entitete. Ovo nije zemlja koja je napravljena na taj način, nego tako da su entiteti subjekti unutrašnjih ali i spoljno-političkih pitanja, a ne da zajednički nivo nešto nama naređuje. Nego mi naređujemo njima i tako će i ostati. Tako su prošli i ovi zakoni, tako je prošla i deklaracija i tako će proći i BiH - rekao je Dodik novinarima u Gackom.

Istakao je da se Republika Srpska zalaže da se BiH vrati u okvire Ustava.

- Ono što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i volje prije svega nas. Sada je vrijeme da napravimo reviziju. Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti, to je ono što govorimo uporno. Ovo nije secesija. Tražimo ustavnu zemlju, a ako je nema logično je da u njoj nećemo biti - poručio je Dodik.