latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:30 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Savjetodavni odbor: Ubrzati i poboljšati proces pronalaska nestalih lica

Rezultati rada Instituta za nestala lica BiH, značajno su bolji u odnosu na raniji period, posebno po pitanju identifikacije. U prošloj godini identifikovano je ukupno 150 žrtava, što je duplo više u odnosu na 2021., istaknuto je u Nevesinju, na sjednici Savjetodavnog odbora toga Instituta.
Savjetodavni odbor Instituta za nestala lica BiH - Foto: RTRS
Savjetodavni odbor Instituta za nestala lica BiHFoto: RTRS

Do kraja novembra prošle godine ekshumirano je osamdeset žrtva. Ključni problem u procesu traženja nestalih, istakli su učesnici, jeste mali broj ovlaštenih sudskih vještaka – patologa koji rade na ekshumacijama i identifikacijama u BiH.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Ante Marić saradnju sa Institutom za nestala lica ocijenio je kao odličnu, navodeći da je 80 odsto nestalih lica pronađeno. Međutim, naglasio je, dok svaka žrtva ne bude nađena ne mogu biti zadovoljni radom odbora.

U BiH još se traži 7.618 lica i to su većinom najteži slučajevi, gdje se posmrtni ostaci nalaze na nepristupačnim mjestima, jamama i riječnim tokovima. Ono što prestavlja veliki problem jeste i protok vremena, odnosno umiranje svjedoka.

Marić je podsjetio da je Savjetodavni odbor prije dva mjeseca potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane u SM za pretragu vojnih arhiva za događaje koji su direktno vezani za nestanak lica u proteklom ratnom periodu, što će znatno ubrzati i poboljšati proces pronalaska nestalih lica.