latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:43 ⇒ 22/03/2023 | 09:06 | Autor: RTS

Vučić: Mi se nikada nismo služili trikovima, primijenićemo ono što smo rekli (VIDEO)

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija nikada nije služila nikakvim trikovima i da će implemetirati ono što je, kako je naglasio, rekla da će da uradi
Aleksandar Vučić (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC)

Istakao je da Srbija ima svoju riječ i da njena riječ nešto znači. Ponovio je da za Srbiju nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama za takozvano Kosovo, kao ni organizacijama, institucijama i agencijama UN i da nema priznanja.

- To je moja poruka onima koji su govorili o tome. Za razliku od svih njih mi se nikada trikovima ne služimo. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini Republike Srbije, što sam rekao njima u Ohridu, njima u Briselu i petorki u Beogradu, ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio ni pred kim - rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijem Tajanijem povodom Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Beograd implementirati ono što je dogovoreno na sastanku u Ohridu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je pravno obavezujuće za Srbiju nešto na šta on stavi potpis ili pečat ili kada se sa tim verbalno, osnosno usmeno saglasi.

- I niko drugi ne može da proizvede pravne posljedice za Republiku Srbiju osim njenog predsjednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova - napomenuo je Vučić.

Dodao je će Srbija raditi na implementaciji svega što je, kako je kazao, "rekla da će da radi".

- Ne mislim da će Priština da ispuni ono što joj je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutim u dijalogu formira Zajednicu srpskih opština. Dakle, sve što smo rekli da ćemo da radimo na implentaciji mi ćemo da uradimo. Ono što sam rekao da nećemo, to sam i danas ponovio Antoniju Tajaniju, da ne bi bilo pokvarenih i lažnih tumačenja i da vidite da se uopšte ne plašim što govorim svima u lice potpuno isto. Zamolio bih pojedine ministre iz nekih zemalja da pitaju i kancelara (Nemačke Olafa) Šolca i predsjednika (Francuske Emanuela) Makrona jesam li im to u lice rekao ili ne - rekao je Vučić.

Ponovio je da to za Srbiju podrazumijeva da nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama za samoproglašeno Kosovo, kao ni organizacijama, institucijama i agencijama UN i da nema priznanja.