latinica  ћирилица
21/03/2023 |  15:01 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Dječijoj hematoonkologiji UKC-a donirana medicinska oprema (VIDEO)

Odjeljenju dječije hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas je donirana medicinska oprema koja će ljekarima omogućiti da pravovremeno i adekvatno intervenišu u procesu medicinskog zbrinjavanja djece koja boluju od karcinoma. Donacija je vrijedna 23 hiljade KM.
Donirana oprema UKC-u - Foto: RTRS
Donirana oprema UKC-uFoto: RTRS

Kroz Odjeljenje dječije hematoonkologije UKC-a godišnje prođe oko 700 pacijenata.

EKG aparati, pumpe za primjenu terapije, sanitetski materijali i druga medicinska oprema donirana je Klinici za dječije bolesti UKC-a sa ciljem da olakša životnu boru sa kojom se susreću djeca oboljela od malignih bolesti.

- Oprema se odnosi na specifične potrebe našeg odjeljenja, jer se tu nalaze i liječe djeca oboljela od bolesti krvi i onkoloških oboljenja - navela je Јelica Predojević Samardžić šef Odjeljenja dječije hematoonkologije na Klinici za dječije bolesti UKC-a.

Oprema je donirana i Roditeljskoj kući "Iskra" u Banjaluci u kojoj se trenutno nalazi troje djece.

- Mnogo nam znači jer na taj način ljekari će moći i pravovremeno i adekvarno intervišu u procesu jednog medicinskog zbrinjavanja - kaže Dijana Berić predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od maligne bolesti.

Pokretač humanitarne akcije je Američka trgovačka komora BiH. Kroz ovu humanitarnu akciju biće podržani Klinički centri u Mostaru, Tuzli i Banjaluci u partnerstvu sa Roditeljskim kućama u Sarajevu i Banjaluci.

- Uvijek smo bili prisutni za najosjetljivije kategorije odnosno, naše članioce se uvijek rado odazivaju u ovakve aktivnosti i upravo u ovoj godini odlučili smo da podržimo tri klinička centra - rekao je Nedim Hamzić, Američka trgovačka komora BiH.

U humanitarnoj akciji učestvovalo je više od 35 kompanija iz BiH, kao i brojne kompanije sa sjedištem u Banjaluci.

- Ovo je bio jedan od projekata koji nismo mogli propustiti. Rado smo se odazvali, ipak riječ je o zdravlju djece i njihovom liječenju - istakla je Milica Kondić predstavnik M:TEL-a.

Predstavnik Uprave Nove banke Siniša Adžić rekao je da je ponosan što su i oni učestbvovali, kao i da će se ovakvim projektima rado odazvati.

Kroz Odjeljenje dječije hematoonkologije UKC-a godišnje prođe oko 700 pacijenata, a trenutno se na ovome odjeljenju liječi devetoro djece, dok se na godišnjem nivou dijagnostikuje maligno oboljenje kod 35-oro djece.