latinica  ћирилица
21/03/2023 |  15:10 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Uskoro rješenje problema izgradnje puta Brod na Drini - Šćepan Polje (VIDEO)

Iznalaženje izvora finansiranja za izgradnju magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje prema Crnoj Gori, mosta preko rijeke Drine i izgradnje magistrale prema Trebinju, prioriteti su Vlade Republike Srpske na kojima će raditi kako bi se poboljšala mreža puteva koji prolaze teritorijom opštine Foča – istaknuto je tokom susreta načelnika opštine Foča Milana Vukadinovića sa ministrom saobraćaja i veze Srpske Nedeljkom Čubrilović.
Sastanak u Foči (Foto: opstinafoca.rs.ba) -
Sastanak u Foči (Foto: opstinafoca.rs.ba)

U Foči se decenijama čeka na izgradnju magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje prema Crnoj Gori, za koji će, prema posljednjim projekcijama, biti potrebno 75 miliona evra.

Brojna klizišta, udarne rupe, saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, nametnule su obavezu da se počne s rješavanjem problema na dionici, kako su je prozvali "magistrala strave i užasa".

- Imamo iskazanu dobru volju od potencijalnih ulagača da će finansirati njegovu izgradnju u ovo godini. Očekujemo ako ništa da se počne sa izborom izvođača i potpisivanjem ugovora za taj putni pravac - rekao je Čubrilović.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza najavili su da bi najdalje za dva mjeseca trebalo da se nastavi s rehabilitacijom puta od Broda na Drini što je započeto u prošloj godini kako bi se završila obnova planiranih pet i po kilometara.

U Foči su velika očekivanja i od najavljene izgradnje mosta na rijeci Drini koji bi od Bastaha povezivao sa planiranom izgradnjom magistralnog puta prema Trebinju. Najavljen je i nastavak izgradnje regionalne saobraćajnice prema Dragočavi.

- I dalje put prema Čelebivćima da se dovede u pristojno stanje. Naše je da zahtijevamo - dodao je Vukadinović.

Potvrđeno je i da su Putevi Republike Srpske počeli sa saniranjem klizišta u Filipovićima na magistralnom putu koji od Foče vodi prema Goraždu i Ustiprači na šta se čekalo više od godinu dana.