latinica  ћирилица
21/03/2023 |  18:26 ⇒ 22/03/2023 | 07:36 | Autor: RTRS

Na gradilištima nedostaje veliki broj majstora (VIDEO)

Nova građevinska sezona samo što nije počela, a preduzeća se ponovo suočavaju sa nedostatkom radnika, posebno zanatlija. Njihov nedostatak na tržištu rada problem je već godinama. Obučenih i kvalitetnih majstora sve je manje, jer oni sa iskustvom odlaze u inostranstvo zbog većih plata i boljih uslova rada.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Završnim radovima u građevinarstvu, Stevo Šolaja bavi se već sedam godina. Svoju firmu otvorio je prije godinu dana. Kao i u ostalim zanatskim djelatnostima, i on se suočio sa nedostatkom radne snage.

- Nedostatak radne snage predstavlja veliki problem. Radnici sada traže velike dnevnice, čak 100 KM i više - kaže Šolaja.

Međutim, ni velike dnevnice ne mogu da obezbijede kvalitetnog majstora. U Trebinju, koje je u posljednje vrijeme postalo jedno veliko gradilište, nedostatak je tesara, zidara i armirača.

- Poseban problem su završni građevinski radovi, gdje već nedostaje iskusnih i kvalitetnih keramičara, fasadera, pa čak i molera u posljednje vrijeme - naglasio je inžinjer građevinarstva Srđan Kardić.

Više je razloga za deficit radne snage.

- Svi smo tu pomalo krivi. Krivi su i privatnici što su nagrađivanja bila dosta skromna. Naše zanatlije lako nađu posao u inostranstvu, gdje su izuzetno dobro cijenjeni. Ta "internet-generacija" lako se odluči za odlazak u inostranstvo. Imaju na dlanu sve što se dešava u svijetu. Tako da je teško sa manjim platama zaustaviti odliv radne snage, pogotovo u zanatstvu - kaže Јovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Interesovanje za zanatsku djelatnost mora se probuditi jer se i sve manji broj učenika odlučuje školovati za zanatlije. I oni koji se odluče za zanat, priznaju da je glavni razlog zagarantovan posao.

- Moj otac je bio bravar-zavarivač, a i mene zanima ta oblast - kaže Mladen Miletić, učenik Tehničke škole u Doboju.

Da bi privukli veći broj učenika za zanatska zanimanja, škole već sada počinju kampanje.

- Nastojaćemo da u saradnji sa direktorima osnovnih škola, još do juna, do početka upisa, izvršimo kampanju i predavanja učenicima o svim našim zanimanjima. Ove godine ćemo u kampanji dati prednost zanatskim zanimanjima u odnosu na tehnička zanimanja - poručio je Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole u Doboju.

Marinko Umićević, direktor Fabrike obuće Bema, naglašava da je pitanje svih pitanja - obavezna srednja škola, kao što je Srbija uvela prije dvije godine.

- Srbija je tim dosta problema riješila. To Hrvatska ima odavno, samo je kod nas srednja škola neobavezna. Moramo raditi na promovisanju zanimanja i mijenjanju percepcije - kaže Umićević i pita "zašto je sramota biti radnik".

Struka je saglasna - ako ne budemo imali dovoljno zanatlija, moraćemo ih uvoziti. Već smo počeli, i to iz Turske, Bangladeša, Šri Lanke...