latinica  ћирилица
21/03/2023 |  18:49 ⇒ 18:53 | Autor: SRNA

Krišto-Borelj: Nova dimenzija u odnosima BiH i EU

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozepom Boreljom i tom prilikom istakla da je dodjela kandidatskog statusa BiH značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU.
Krišto-Borelj - Foto: Ustupljena fotografija
Krišto-BoreljFoto: Ustupljena fotografija

Krišto je rekla da je to i motiv za maksimalnu angažovanost institucija nadležnih za pitanja evropskih integracija, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je navela da je Savjet ministara već usvojio nekoliko dokumenata značajnih za integracijske procese, te utvrdio Nacrt budžeta za tekuću godinu, koji će olakšati realizovanje planiranih reformskih programa.

Borelj je naglasio specifičnost sadašnjeg trenutka u kojem je, kako je naveo, BiH sticanjem kandidatskog statusa prešla iz dejtonske u briselsku fazu jer je Brisel njeno krajnje odredište.

On je podsjetio da su velika očekivanja EU od novouspostavljenih vlasti u vidu ispunjavanja 14 prioriteta, ali da on ima povjerenje, na osnovu do sada viđenog, da će to biti ispunjeno.

Borelj je čestitao Krišto za usvajanje Programa ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine.

Borelj je podsjetio na značaj visokog foruma na političkom nivou, kao forum u kojem bi se pratila realizacija svih aktivnosti koje se nalaze pred BiH, navedeno je u saopštenju.