latinica  ћирилица
21/03/2023 |  18:55 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Višegrad: Položeno cvijeće na spomen-ploču Spomenku Gostiću

Predstavnici Boračke organizacije Višegrad su, povodom 30 godina od pogibije najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića u proteklom ratu, položili cvijeće na spomen-ploču Spomenku u višegradskom naselju Garča.
Višegrad: Spomen-ploča Spomenku Gostiću - Foto: SRNA
Višegrad: Spomen-ploča Spomenku GostićuFoto: SRNA

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Aleksandar Savić rekao je da se juče navršilo 30 godina od pogibije Spomenka Gostića, koji je u trenutku stradanja imao nepunih 15 godina.

- Možete zamisliti kolika je bila njegova ljubav i vjera da će Republika Srpska, u vrijeme kada je rat bio u punom zamahu, opstati - istakao je Savić.

On je naglasio da su se opština Višegrad i Boračka organizacija potrudili da postave spomen-obilježje mladiću koji, nažalost, nije dočekao kraj rata.

- Ovo je mjesto gdje treba da se okupe i mlađe generacije da bi vidjeli kako je Spomenko volio i čuvao Republiku Srpsku u svom kratkom životu - poručio je Savić.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka, a koje se, kao i Spomenkovo selo Јovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju. Nakon što je u ratu ostao sam, pridružio se vojsci, gdje je prvo bio kurir, da bi kasnije razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen.

Spomen-ploča i tabla sa nazivom ulice, posvećene mladom heroju Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, postavljene su u višegradskom naselju Garča 2017. godine.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa Gostićevim likom u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Spomenka Gostića postavljen je 24. avgusta 2021. godine u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

O Spomenku je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" i napisana knjiga "Spomenko i Ozren", čiji je autor Mile Savić.