latinica  ћирилица
22/03/2023 |  08:34 ⇒ 08:35 | Autor: RTRS

"Moj Branko ne laže" večeras u Banskom dvoru

Dokumentarni film "Moj Branko ne laže", u režiji Branka Lazića biće prikazan večeras u Art bioskopu Banskog dvora.
Film "Moj Branko ne laže" - Foto: RTRS
Film "Moj Branko ne laže"Foto: RTRS

- Kako je poslijeratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod djece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Јugoslavije? Kako je vedri pisac koji je iza sebe ostavio impozantno djelo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju postao i ostao "samo" partizanski i dječiji pisac - stoji u opisu radnje filma, koji u 84 minuta trajanja nudi odgovore.

U filmu učestvuju akademik Matija Bećković, istoričar Predrag Marković, prof. dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc. dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić.

Rekli su o njemu da je prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Јugosavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmijeh Beograda, posljednji Krajišnik...

Nakon projekcije biće upriličen razgovor s režiserom Brankom Lazićem i scenaristom Sašom Berendikom, koji će voditi Nikola Stanišić.

Projekcija se organizuje u saradnji s Audio-vizuelnim centrom Republike Srpske i počinje u 19 časova, a sve besplatne pozivnice za projekciju su podijeljenje.