latinica  ћирилица
22/03/2023 |  08:43 | Autor: SRNA

Kojić: Arhivska građa Haškog tribunala pripada institucijama Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić smatra da arhiva Haškog tribunala treba da bude vraćena onima kojima pripada - institucijama Republike Srpske, u kojima je i nastala.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Komentarišući zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da arhiva Haškog tribunala bude pohranjena u BiH, Kojić je rekao Srni da se radi o arhivskoj građi institucija Republike Srpske - Vlade, Narodne skupštine i Vojske Republike Srpske.

Kojić smatra da nema potrebe da se razmatra mogućnost da arhiva Haškog tribunala bude pohranjena u Sarajevo, jer ona treba da se vrati onima kojima i pripada, a to su entiteti.

On je napomenuo i da je posljednji stav Haškog tribunala bio da nasljeđe tog Suda, koje podrazumijeva i arhivsku građu, treba stalno da bude pohranjeno u Hagu, ali ako dođe vrijeme da treba da se riješi pitanje te arhive, ona po zakonu pripada onima kod kojih je i nastala.

Kojić je podsjetio da je značajan dio arhivske građe Republike Srpske upadom SFOR-a na određenim lokacijama nasilno preuzet od institucija Srpske, dok je dio arhivske građe Republike Srpske predat u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom.