latinica  ћирилица
22/03/2023 |  09:17 ⇒ 09:17 | Autor: SRNA

Simić: Priština koristi nasilje za rješavanje političkih pitanja

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da Priština i dalje koristi nasilje kao sredstvo za rješavanje političkih pitanja.
Igor Simić (Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Igor Simić (Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Simić je istakao da bezbjednosne prilike najviše zavise od poruke koju međunarodni predstavnici šalju režimu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

On je naveo da je teško predvidjeti da li se u aprilu, zbog lokalnih izbora na sjeveru i isteka roka za rješavanje pitanja registarskih tablica, mogu očekivati ekcesne situacije, te dodao da neki "tamni krugovi" u Prištini sanjaju o konačnom rješavanju problema Srba, odnosno kako da ih protjeraju sa Kosova i Metohije.

Simić je napomenuo da će se Srbi vratiti u prištinske institucije tek po formiranju Zajednice srpskih opština i kada se sa sjevera povuku specijalne jedinice kosovske policije.

- Bez ispunjenja ovih uslova niko od političkih predstavnika, sudija, tužilaca, policajaca, administrativnog osoblja ne razmišlja o povratku - rekao je Simić za "Politiku".

Za nedavni sastanak u Ohridu Vučića sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčak, te Kuritijem, Simić kaže da je dijalog jedini način za rješavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, odnosno Srba i Albanaca i da u tom smislu vidi značaj tih pregovora.

Što se tiče formiranja ZSO, Simić je istakao da nijedan Srbin nema nimalo povjerenja u Kurtija da će uraditi bilo šta što ide u korist srpskog naroda.

Simić najveću zaštitu i garanciju za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji vidi u izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće dozvoliti pogrom srpskog naroda kao 2004. godine.