latinica  ћирилица
22/03/2023 |  09:30 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

NSRS o izvještajima o stanju u bankarskom sistemu (VIDEO)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o stanju u bankarskom sistemu.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Pred poslanicima je Izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za period januar-decembar 2021. godine i Izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za period januar-decembar 2021. godine.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova, uz prenos na RTRS plusu i našem portalu.

Prethodno je razmotren izvještaj Fiskalnog savjeta Republike Srpske - Izvještaju o sprovođenju Zakona o fiskalanoj odgovornosti u Republici Srpskoj za 2021. godinu i Izvještaju o radu za period januar-decembar 2021. godine, kao i  Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2021. godinu i Obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

U ovom obavještenju se ističe da Ustavni sud BiH djelovanjem narušava ustavno-pravnu strukturu BiH koja je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, ali i politički sistem.

Poslanici su razmotrili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.

-----

Ustavni sud BiH svojim djelovanjem doveo je BiH do apsolutne pravne nesigurnosti, jer ocjenjuje odluke za koje nema nadležnosti, istakao je predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman.

- Ustavni sud BiH djelovanjem narušava ustavno-pravnu strukturu BiH koja je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, ali i politički sistem. To dovodi i do ekonomske krize u BiH - rekao je Selman govoreći o obavještenju o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Ministar pravde Miloš Bukejlović rekao je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija vrši usklađivanje sa odredbama Krivičnog zakonika, kojim je uvedena kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela.Bukejlović je rekao da su ovim aktom donesena rješenja kojim se želi unaprijediti ovaj sistem.

Ovim izmjenama i dopunama detaljno su propisane procedure za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršanih sankcija u Republici Srpskoj, pomoćnike direktora i procedure za prijem u radni odnos ostalih zaposlenih, navodi se u obrazloženju ovog Nacrta zakona.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika u svakom smislu promoviše istinu i njegovom primjenom će se tražiti od svakog da stane iza svojih riječi, istakao je danas ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

U završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Bukejlović je rekao je cilj ovog rješenja zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, ličnog i porodičnog života - što je garantovano i Ustavom Srpske.

Bukejlović kaže da je Republika Srpska demokratsko društvo koje Ustavom štiti slobodu medija.

- Nije nam namjera da uvedemo cenzuru, zabranimo slobodu izražavanja ili štitimo nosioce javnih fnkcija. Ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu, a tražiće se od svakog da stoji iza svojih riječi - rekao je Bukejlović.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je da je neophodno urediti javni, odnosno medijski prostor u Srpskoj, jer ima mnogo stvari koje se objavljuju bez provjere.

Stevandić je istakao da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika ima problematičnih odredaba, među kojima je visina novčane kazne, ali da je koncipiran za sve.

Poslanik SDS-a Aleksandar Trninić kaže da javni prostor treba urediti, ali da je navedeno zakonsko rješenje represivno i loše sačinjeno.

U nastavku druge redovne sjednice poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o gradu Prnjavor kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i njegovo finansiranje.