mtel
latinica  ћирилица
22/03/2023 |  10:36 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Sijarto: Oni koji misle da sankcije mogu riješiti probleme na Balkanu nemaju pojma (VIDEO)

Stabilnost BiH je od izuzetnog značaja za Mađarsku i očekujemo od EU da u budućem periodu učini određene korake na proširenju, rekao je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Mađarska želi da se ubrza proces proširenja Evropske unije, ali dobro znate da u EU postoje zemlje članice koje samo verbalno podržavaju proširenje, ali kada dođe do odlučivanja onda su uzdržane. Pozivamo članice da prestanu sa onemogućavanjem procesa proširenja EU, jer to za EU i Mađarsku znači bezbjednosni rizik. BiH može računati na Mađarsku u interesu da vaš proces pridruženja EU bude ubrzan - naglasio je Sijarto, prenosi Kliks.

Sijarto se osvrnuo i na pitanje sankcija koje uvodi Evropska unija.

-Vidite da Brisel pribjegava sankcijama. Ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne, možemo zaključiti da nijedne mjere nisu uspjele dovesti do značajnijih rezultata. Ista je situacija sa briselskim sankcijama. Mi nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan. Oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti problemi, oni pojma nemaju kakva je ovdje situacija i na taj način pokušavaju prikriti svoje neznanje – istakao je Sijarto.

Komentarišući odnos koji Mađarska ima prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku rekao je da je nebitno šta on misli o Dodiku.

- Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u Republici Srpskoj misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u Republici Srpskoj je on ponovo izabran za predsjednika i mi to poštujemo i to je veoma važno – naglasio je Sijarto.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja.

- Mađarska je zemlja sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i sa kojom se nove šanse dodatno otvaraju. Želim da se zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH i podržavaju proširenje EU. Shvataju koliko nam znači stav EU prema proširenje jer činimo napore da BiH nastavi svoj evropski put - izjavio je Konaković.