latinica  ћирилица
22/03/2023 |  11:07 ⇒ 11:09 | Autor: Agencije

Peskov: Neprijateljska reakcija Zapada na posjetu kineskog predsjednika

Reakcija zapadnih zemalja na posjetu predsjednika Kine Si Đinpinga Rusiji bila je neprijateljska, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

- Što se tiče reakcije kolektivnog Zapada, nije tajna da je ona veoma neprijateljska u vezi sa gotovo svim pitanjima. Prađenje ove važne posjete nije izuzetak - rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da predsjednik Rusije Vladimir Putin i Si Đinping nisu razgovarali o mirovnom planu Kijeva, već samo o inicijativi Pekinga u vezi sa mirovnim planom za Ukrajinu.

- Ne, nije se razgovaralo o ukrajinskom mirovnom planu, već je samo razmijenjeno mišljenje u vezi sa odredbama u kineskom planu. To je rekao predsjednik Putin - istakao je Peskov, nakon što su pojedini mediji juče objavili da se predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski žalio da Kina nije odgovorila na mirovni plan koji je predložio Kijev.

Komentarišući objavu novinske agencije Blumberg u kojoj se tvrdi da Kina ne želi da pojača isporuke gasa iz Rusije, Peskov je naveo da takva objava djeluje kao nevješta dezinformacija i da je realnost potpuno drugačija.

- Blumberg izvještava, ali ne navodi izvor. Ništa. To djeluje kao veoma nevješta dezinformacija - poručio je Peskov.

Prema njegovim riječima, Putin i Si Đinping razgovarali su o gasovodu "Energija Sibira dva", a planovi u vezi s tim tiču se daljeg proširenja saradnje u tom području.