latinica  ћирилица
22/03/2023 |  11:35 ⇒ 13:15 | Autor: sputniknews.com

Lukašenko: Ako Britanci pošalju osiromašeni uranijum Kijevu - lekcija će biti užasna

Ne treba podržavati trend eskalacije konflikta u Ukrajini, već tražiti puteve za mirno rješavanje problema, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, komentarišući namjere zapadnih zemalja da snabdjevaju Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom, prenosi BelTA.
Aleksandar Lukašenko (foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH) -
Aleksandar Lukašenko (foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH)

- Rusija će nam isporučiti municiju sa pravim uranijumom. Ako su ludi (Velika Britanija), ovom procesu će dati podsticaj. To je najstrašnije i najopasnije - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je napomenuo da čim britanska municija eksplodira na pozicijama ruskih trupa, "odgovor će biti užasan, lekcija za cijelu planetu".

- Moramo se kretati (kako su razgovarali Putin i Si Đinping) ka mirnom rješenju. I rusko rukovodstvo i jedna od najvećih svjetskih sila - Kina, i mnogi drugi slažu se sa ovim - rekao je Aleksandar Lukašenko.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova "čelendžer 2" u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije "Pustinjska oluja", bombardovanja Јugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primjetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti