latinica  ћирилица
22/03/2023 |  12:47 ⇒ 12:58 | Autor: sputniknews.com

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

Američki novinar Simur Herš tvrdi, pozivajući se na izvor, da je tokom posjete njemačkog kancelara Olafa Šolca Sjedinjenim Američkim Državama početkom marta, tokom zatvorenog sastanka bilo razgovora o diverziji na gasovodima "Sjevernog toka".
Sjeverni tok (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Sjeverni tok (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Američki novinar Simur Herš tvrdi, pozivajući se na izvor, da je tokom posjete njemačkog kancelara Olafa Šolca Sjedinjenim Američkim Državama početkom marta, tokom zatvorenog sastanka bilo razgovora o diverziji na gasovodima "Sjevernog toka".

Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je putovanje Šolca u Vašington obuhvatao samo dva događaja otvorena za javnost, a da lideri dveju zemalja nisu održavali konferencije za medije na kojima bi novinari mogli da postavljaju pitanja.

Ipak, kako dodaje Herš, kasnije je postalo poznato da je predsjednik SAD DŽozef Bajden imao 80-minutni sastanak sa Šolcom, na kojem većinu vremena nisu bili čak ni njihovi pomoćnici. Poslije sastanka nisu objavljena nikakva zvanična saopštenja.

- Nije bilo saopštenja ili pisanih dogovora, objavljenih u nekoj od dviju država, ali mi je čovjek s pristupom diplomatskim podacima saopštio da je tamo bilo riječi o razotkrivanju pitanja gasovoda - napisao je Herš u tekstu objavljenom na njegovom blogu na platformi Substack.

Herš tvrdi da su CIA i njemačku obaveštajnu službu zamolili da pripreme alternativnu priču o eksplozijama na gasovodima, koja bi se plasirala u medijima.

Prema njegovim riječima, čak i ako Šolc ranije nije znao ništa o diverziji na gasovodima, on je od jeseni podržavao napore SAD da se prikriju dokazi.

Herš, takođe, tvrdi da je Bajden donio "glupu odluku" o diverziji na "Sjevernim tokovima" i da je sada prinuđen da laže.

Simur Herš je 8. februara objavio istraživanje o eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2", u kojem je, pozivajući se na izvor, saopštio da su eksplozivne naprave ispod ruskih cjevovoda u junu 2022. godine postavili američki ronioci, tokom vojnih vežbi “Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški stručnjaci.

Prema navodima Herša, odluku o sprovođenju te operacije donio je predsjednik SAD DŽozef Bajden nakon devet meseci razgovora s predstavnicima administracije koji se bave pitanjima bezbjednosti.