latinica  ћирилица
22/03/2023 |  13:25 ⇒ 15:33 | Autor: Agencije

Torlak povukao jednu seriju be-se-že vakcine

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak povukao je iz prometa jednu seriju be-se-že vakcine zbog minimalnog odstupanja od strogih zahtjeva specifikacije lijeka, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

- Roditelji nemaju razloga za zabrinost. Bebe u porodilištima primaju provjerene, bezbjedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provjere i zakonske procedure prije stavljanja u upotrebu - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je Torlak, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju vakcine od specifikacijskih zahtjeva, odmah preventivno reagovao i sa teritorije cijele Srbije povukao seriju broj 2710822.

U skladu sa informacijama dostavljenim od zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije, Torlak je 16. marta povukao zatečene količine od ukupno 834 bočice ove serije vakcine.

Građani su obaviješteni da je, s ciljem održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom ove vakcine, Torlak istovremeno izvršio snabdijevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom be-se-že vakcine.