latinica  ћирилица
22/03/2023 |  14:19 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Sijarto: Snabdijevanje gasom bez ruskih izvora nemoguće; Sankcije totalni neuspjeh (VIDEO)

Bezbjedno snabdijevanje Mađarske prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas nemoguće, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu u sklopu Samita energetike "SET Trebinje 2023".
Peter Sijarto - Foto:
Peter SijartoFoto:

- Što se tiče snabfdijevanja energentima, mi smo zemlja koja veći dio svojih energetskih potreba uvozi, zato smo u specijalnoj situaciji. Čak šta više po pitanju energije, mi se odnosimo prema tom pitanju kao prema fizičkom. Voljeli bi da stojimo stabilno.

Istakao je da su Mađarskoj potrebni energenti, odnosno prirodni gas.

- Da bi jedna zemlja mogla da kupuje prirodni gas potrebno je obezbijediti izvorište i transport prirodnog gasa. Realnost u slučaju Mađarske jeste da bebijedno snabdijevanje naše zemlje prirodnim gasom bez rzskih uzvora je danas nemoguće. Učinili smo ozbiljne napore da izvršimo dizerfikaciju prirodnog gasa, a da bi to bilo uspješno potrebno nam je više vremena - naveo je Sijarto.

Sijarto je poručio da mu je uvijek zadovoljstvo boraviti u Srpskoj.

- Želio bih da se zahvalim na pozivu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku - rekao je Sijarto.

Komentarisao je i sukobe u Ukrajini.

- Predstavljam zemlju koja se nalazi u susjedstvu samog rata i pošto smo blizu tih ratnih događaja, posljedice su teške po nas. Zbog toga mi Mađari želimo da se sklopi mir u Ukrajinu - rekao je Dodik.

Sijarto je rekao da je Gasprom partner koji se drži sovjih ugovornih obaveza.

- Bili su otvoreni da razgovaramo o povećanoj količini nabavnog gasa. Što se tiče sankcija, nemamo namjeru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Kada je prvi paket sankcija uveden, oni koji su to uveli, rekli su da će se Rusija ovim sankcijama ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat, što će dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, a Rusija nije poklekla - naveo je Sijarto na panelu.

Poručio je da su sankcije "totalni neuspjeh".

- Briselske sankcije nanose probleme zemljama u Evropi. Visoka inflacijska stopa je posljedica sankcija, a to je nama iz Evrope veći problem nego Rusima. Ako gledamo činjenice, te sankcije nemaju nikakvog smisla, a čak su i štetne - kaže Sijarto.

Poručio je da "oni koji misle da na Zapadnom Balkanu bilo šta može da se riješi sankcijama, pojma nemaju o Balkanu".

- Njima je sam Balkan nepoznanica. Treba da poštuju volju naroda koji žive u regiji Zapadnog Balkana. Predsjednik Dodik je pobijedio na izborima, to su glasači odlučili. Na svima je da se ta odluka poštuje. Oni koji žele da se protiv predsjednika Dodika uvedu sankcije, oni u suštini ne žele da ispoštuju volju građana Republike Srpske. Ne ukazuju poštovanje narodu te zemlje. Dok smo mi na vlasti u Mađarskoj, predsjednik Dodik se neće naći na nikakvoj listi sankcija - jasan je bio Sijarto.

Na panelu je zajedno sa Sijartom učestvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.