latinica  ћирилица
22/03/2023 |  14:32 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Dodik: Zemlje regiona zajednički da odgovore na energetske izazove (FOTO/VIDEO)

Zemlje regiona i Zapadnog Balkana moraju se više integrisati kako bi odgovorili energetskim izazovima u budućnosti, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu, u sklopu Samita energetike "SET Trebinje 2023".
Dodik i Sijarto - Foto:
Dodik i SijartoFoto:

Naglasio je da zemlje regiona moraju sačuvati  svoje interese u odnosu na globalnu ekonomiju.

- Dolazi nova zima, kako će to sve izgledati niko to ne zna. Evropa danas nema jakog lidera, mađarski premijer Viktor Orban nesumnjivo ima tu dimenziju, ali ovdje se radi o nekim drugim zemljama. Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski - kaže Dodik.

Dodik je učestvovao na panelu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

- Zahvaljujem ministru Sijartu, ima mnogo obaveza, cijenim da je danas među nama. Čini mi se da nam je svima ovdje privilegija što je s nama. Rat je zlo, ali je veoma jasno da sačuvamo svoje interese. Evropa je imala konkurentsku poziciju dobru, u odnosu na ekonomiju, zbog jeftinih energetskih izvora iz Rusije - istakao je Dodik.

Nagalasio je da neki pokušavaju da pokažu da je BiH uvela sankcije Rusiji, ali da to nije tačno.

- Preko nas bi mogle da se dešavaju mnoge stvari u nekoj budućnosti. Nerazumno je da je Evropa dovela sebe do te mjere da su joj energenti toliko skupi. Činjenica je da u zadnje vrijeme ništa dobro ne dolazi sa Zapada. Čini mi se da namjerno izazivaju tenziju u BiH. Nama je najvažnije pitanje imovine, koje je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Naš odgovor na aroganciju sa Zapada je da to tako ne može i neće moći. Јa sam zahvalan Mađarskoj strani, koja mi je javna inspiracija - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska mora da koristi svoje prirodne izvore.

- Što se tiče električne energije, mi tu dobro stojimo. Moramo i mi da obezbijedimo dizerfikaciju izvora električne enrgije. Stanovništvu moramo da obezbijedimo najjeftiniju energiju. Evropa nema nikakav resurs, sve je zavisno od okruženja. Mi sličnu sudbinu dijelimo sa naftom. Ideje od predsjednika Orbana, koji je jedini na strani EU i koji ima praktična riješenja, koja mogu da pomognu - dodao je Dodik.

Poručio je da su potrebne zajedničke investicije.

- Hoćemo da vidimo nova ulaganja. Mi nismo zavisni od gasa, ali jesmo zavisni od naftnih derivata. Imamo sa Rusijom dogovor izgradnje gasovoda prema Banjaluci i to je veoma značajna investicija. Potrebno je da bošnjačka strana u Sarajevu, koja to već 10 godina osporava, pređe preko svoje sujete. Ostaje da vidimo kako ćemo to rješavati. To pitanje će biti stavljeno na dnevni red, insistiraćemo na tome - naveo je Dodik.