latinica  ћирилица
22/03/2023 |  15:56 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Ministarstvo definisalo prijedlog deficitarnih zanimanja (VIDEO)

S ciljem podsticanja upisa učenika u zanimanja potrebna tržištu rada, a za koja postoji najmanje interesovanje, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, u skladu sa prijedlozima jedinica lokalne samouprave i privrede, definisalo prijedlog deficitarnih zanimanja.
Praktična nastava - Foto: RTRS
Praktična nastavaFoto: RTRS

Iz Ministarstva podsjećaju da učenici koji upišu neko od deficitarnih zanimanja dobijaju i stipendiju.

Prema prijedlogu plana upisa za narednu školsku godinu, predviđen je upis 772 učenika u 23 deficitarna zanimanja. Riječ je o planu za 36 škola u 23 lokalne zajednice. Upis najevećeg broja učenika predviđen je u sljedećim strukama: mašinstvo i obrada metala 16 odsto, ekonomija, pravo i trgovina 15 odsto, elektrotehnika 14 odsto, zdravstvo 10 odsto i gimnazije 16 odsto.

Cilj definisanja plana upisne politike jeste da se obrazuju kadrovi koji su potrebni tržištu. Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić podsjetila je da su obezbijeđene stipendije za deficitarna zanimanja.

Prema prijedlogu Plana upisa učenika u prvi razred srednje škole, u Republici Srpskoj za narednu školsku godinu je planiran upis 10.109 učenika, od čega 2.486 učenika u zanimanja trećeg stepena.