latinica  ћирилица
22/03/2023 |  15:59 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Damjanović: Izjednačiti status zaposlenih u KPZ sa službenicima MUP-a i sudske policije

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tamara Damjanović (SPS), tokom današnje rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, u diskusiji je analizirala rad Ministarstva pravde i predložene zakonske izmjene.
Tamara Damjanović - Foto: RTRS
Tamara DamjanovićFoto: RTRS

- Poslanička grupa Socijalističke partije Srpske - SPS predlaže da se u Nacrt zakona uvrsti stav koji bi regulisao lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju zaposlenih u kazneno-popravnim ustanovama, a koji bi se utvrđivao na osnovu pet godišnjih plata koje su po zaposlenog najpovoljnije. Na ovaj način izjednačio bi se status zaposlenih lica koji imaju kontakt u svom radu sa zatvorenicima, kao i policajaca u kazneno-popravnim ustanovama sa pripadnicima MUP-a i sudske policije, što je opravdano jer navedeni pripadnici policije provode radni vijek u otežanim uslovima - rekla je Damjanovićeva.

S obzirom na mali broj zaposlenih koji godišnje odlaze u penziju, prema njenim riječima, ovaj prijedlog ne bi predstavljao opterećenje za budžet Republike Srpske.

- Pripadnici obezbjeđenja i ostala ovlašćena službena lica u kazneno-popravnim ustanovama provode najviše vremena sa osuđenim licima, nemjerljivo više u odnosu na službenike MUP-a, sudova ili tužilaštva. Prema statističkim podacima, najviše dvadeset policajaca iz kazneno-popravnih ustanova odlazi godišnje u penziju, te smatramo da bi bilo humano i opravdano da ti ljudi ostvare pravo na penziju kao i svi ostali policajci - istakla je ona.

Damjanovićeva je pohvalila dosadašnji rad ministra pravde, navodeći da je novi ministar na početku mandata započeo obilaske kazneno-popravnih ustanova u Republici Srpskoj, kako bi se upoznao sa izazovima i problemima sa kojima se ove ustanove susreću.