latinica  ћирилица
22/03/2023 |  16:55 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Piloti "suhoja" odlikovani Orednom za hrabrost (VIDEO)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odlikovao je Ordenom za hrabrost pilote koji su spriječili kršenje granice američkog drona iznad Crnog mora, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
Susret ruskog suhoja i američke bespilotne letjelice (Foto: EPA-EFE/US Air Force) -
Susret ruskog suhoja i američke bespilotne letjelice (Foto: EPA-EFE/US Air Force)

- Ordenom za hrabrost odlikovani su piloti aviona Su-27 koji su spriječili da američka bespilotna letjelica MK-9 naruši granice u okviru privremenog režima za korišćenje vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju.

Prošle nedjelje, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je američki dron MK-9 pao u Crno more nakon oštrog manevrisanja, napominjući da ruski borbeni avioni poslati da je presretnu nisu došli u kontakt sa njom niti su koristili oružje.

Ministarstvo je saopštilo da su ruske snage registrovale dron u regionu poluostrva Krim koji se kretao u pravcu ruske granice.

Evropska komanda SAD ranije je saopštila da je u incidentu koji je rezultirao potpunim gubitkom drona, učestvovao ruski avion Su-27, koji je navodno udario u propeler drona tokom "nebezbjednog i neprofesionalnog presretanja" iznad Crnog mora.