latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:28 ⇒ 17:58 | Autor: Agencije

Vratiti u Kongo djecu koju su Hrvati htjeli da usvoje

Djeca iz DR Konga koju su pokušali da usvoje četiri para iz Hrvatske, te zbog toga optuženi za pokušaj trgovine djecom u Zambiji, moraju biti vraćena u svoju domovinu, rekao je predstavnik zambijskog ministarstva.
Zgrada UN-a (Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ, ilustracija) -
Zgrada UN-a (Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ, ilustracija)

Odbor za prisilne nestanke Ujedinjenih nacija saslušao je zambijsku delegaciju koju je predvodio sekretar MUP Dikson Matembo.

Odbor je istraživao kako Zambija implementira odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.

Odbor se zanimao za slučaj osmoro Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom – što je zaključila istraga o porijeklu usvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih porodica ili sirotišta te koje je mjere Zambija preduzela da usvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka.

Matembo je odgovorio da je osmoro Hrvata s djecom prešlo iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje.

Djeca o kojoj je riječ bila su iz sirotišta, a grupi Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu sa djecom, naglasio je on.

U saradnji sa vlastima Konga utvrđeno je da je dokumentacija za usvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegstvu.

Djecu treba predati vlastima Konga, stav je zambijskog sekretara.

Osmoro Hrvata uhapšeno je početkom decembra na arodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u ispravnost dokumenata o usvajenju djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i falsifikovanje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku zaštitu.

Četvoro djece iz Konga su pod zaštitom posebne jedinice za bezbjednost djece i smještena su na nepoznatu lokaciju u cilju njihove zaštite, objavio je zambijski dnevni list.