latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:32 ⇒ 23/03/2023 | 07:38 | Autor: RTRS

Obilježena 81 godina od stradanja Srba u Starom Brodu (VIDEO)

Služenjem liturgije i pomena u Starom Brodu kod Višegrada obilježena je 81 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske i Podrinjske regije, koje su ubile ustaše predvođene Јurom Francetićem. Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se tokom proljeća 1942. godine.
Stari Brod-pomen - Foto: SRNA
Stari Brod-pomenFoto: SRNA

Pajo Đerić, tada četvorogodišnji dječak, sjeća se krvavog, 22. marta 1942. godine, zbjegova srpskog naroda i nejači na obalama nepremostive Drine i monstruoznog zločina ustaške Crne legije.

- Stigoše ustaše, poče narod da se gura i bježi, gasi narod vatru koliko bježi... Počeše da viču sa one i ove strane, a ustaše kolju blizu Drine i samo bacaju u Drinu. Narod zapomaže, čuju se žene koje mole da im ne kolju djecu - prisjeća se Đerić.

Mitropolit Hrizostom rekao je da su Srbi stradalnici napunili mnoge rijeke, jezera, bezdane i jame od Јadovna do Drine i to samo zbog toga što su vjerovali u dobro, a oni koji su ih pobili vjerovali su u principe zla.

- Preko 6.000 Srba od Sarajevskog polja do rijeke Drine je mučenički i na sve druge načine pobijeno i postradalo, bačeno u rijeku Drinu koja je njih odnijela i njihove kosti kojekuda raznijela, ali najvažnije je da nismo ostali u zaboravu - rekao je mitropolit.

Na mjestu stradanja 2008. godine podignut je spomenik i spomen kapela, a 2019. godine izgrađen je i spomen muzej u kojem su uklesana imena 6.000 nevino stradalih Srba.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pozvao je sve da dolaze u Stari Brod, a posebno učenike koji idu na ekskurzije i poručio da - ko ne bude poštovao svoju istoriju, ne može računati na budućnost.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da pokolj nad srpskim stanovništvom ne smije pasti u zaborav. Đurević je naglasio da je planirano da uz pomoć Vlade Republike Srpske bude završen put koji je prije nekoliko godina probijen, da on bude asfaltiran kako bi svi koji žele mogli da što lakše dođu do ovog mjesta.

U Spomen-muzeju Stari Brod postavljeno je 27 skulptura, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.