latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:54 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Nakon finansijske revizije - sistemsko rješavanje problema NP "Sutjeska"

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je danas Srni da će resorno ministarstvo sačekati nalaz finansijske revizije u Nacionalnom parku "Sutjeska" koji će predočiti Vladi i nakon toga sistemski riješiti problem rada ovog preduzeća.
NP "Sutjeska" - Foto: Wikipedia
NP "Sutjeska"Foto: Wikipedia

Vipotnik je istakao da će nakon nalaza finansijske revizije u ovom preduzeću, Vladi Srpske predložiti i sankcionisanje odgovornih u menadžmentu - i to ne samo smjenom, već i podnošenjem krivičnih prijava.

Komentarišući informaciju da su radnici Nacionalnog parka "Sutjeska" stupili danas u generalni štrajk, zahtijevajući isplatu neisplaćenih plata, dok su iz Uprave poručili da bez pomoći resornog ministarstva ne mogu ispuniti ova potraživanja, Vipotnik je rekao da saosjeća sa radnicima koji nisu krivi za nestručno rukovođenje.

Vipotnik je podsjetio da je juče poslata finansijska inspekcija koja će prečešljati finansijsko poslovanje Nacionalnog parka "Sutjeska" unazad 10 godina, kako bi bilo ustanovljeno čija je krivica, ko nije transparentno radio i rukovodio ovim preduzećem.

- Indikativno je to da je prvi na popisu štrajkača direktor ovog preduzeća, dok je drugi ili treći na spisku prethodni direktor. Štrajk nije pravac kojim treba da se ide. Oni traže da Vlada bez ikakve analize aminuje njihovo netransoparetno rukovođenje parkom, nerad i sve ostalo - istakao je Vipotnik i napomenuo i da Vlada Srpske izdvaja najviše grant sredstava za ovaj nacionalni park.

Vipotnik je rekao da je resorno ministarstvo juče uputilo i redovnu tranšu ovom preduzeću, kako bi pokazali dobru volju da je Vlada Republike Srpske spremna da sistemski pristupi rješavanju problema u Nacionalnom parku "Sutjeska".

On je podsjetio da je odmah nakon preuzimanja dužnosti resornog ministra održao sastanak sa vršiocem dužnosti direktora Nacionalnog parka "Sutjeska" Milošem Nogom, na kojem je informisan o situaciji u ovom preduzeću, koje je imalo problema u radu.

- Na sastanku je zaključeno da je Uprava sa direktorom trebala da uzme reviziju učinka gdje su ustanovljeni određeni problemi i da to bude polazna osnova za kreiranje određenog dokumenta, plan oporavka, u kojem bi identifikovali probleme, dali svoje prijedloge rješavanja, odnosno na koji način bi se omogućile određene uštede i omogućili dodatni prihodi - napomenuo je Vipotnik.

Vipotnik je rekao da je resorno ministarstvo usmjereno svim snagama na kreiranje tog dokumenta, ističući da je Ministarstvo, da bi napravilo naredni korak, moralo imati validni dokument menadžmenta i Uprave preduzeća koji im nije dostavljen.

Radnici Nacionalnog parka "Sutjeska" stupili su danas u generalni štrajk, zahtijevajući isplatu neisplaćenih plata, dok su iz uprave poručili da bez pomoći resornog ministarstva ne mogu ispuniti ova potraživanja.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul rekao je da traže hitnu isplatu plata u punom iznosu za decembar 2022. godine, januar i februar 2023. godine, platu za februar 2020. godine, kao i razlike plata od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine.