mtel
latinica  ћирилица
22/03/2023 |  18:55 | Autor: SRNA

Zaharova: MKS treba da izda naloge za hapšenje američkih lidera

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da čeka da Međunarodni krivični sud /MKS/ izda naloge za hapšenje američkih političkih ličnosti koje su učestvovale u odvođenju djece iz Vijetnama sedamdesetih godina prošlog vijeka.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- U pozadini mračnjaštva i zapadnih intriga oko Međunarodnog krivičnog suda i njihovih lažnih tvrdnji, posebno o ruskoj komesarki za prava djeteta Mariji Lavovoj-Belovoj, željela bih da se osvrnem na to kako je Vašington učestvovao u mahinacijama sa djecom - napisala je ona na Telegramu.

Prema riječima Zaharove, Amerikanci su "počeli da uzimaju djecu iz Vijetnama u velikom broju" tokom operacije "Bejbilift".

Ona je podsjetila da je ta operacija "veoma loše sprovedena" i da nisu izbjegnute ljudske žrtve. "Transportni avion `C-5A galaksi` američkog ratnog vazduhoplovstva srušio se 4. aprila 1975. godine iznad Vijetnama zbog zločinačkog nemara američkih vojnih vlasti, odnijevši živote 78 djece.

- Zaista se radujem danu kada će Međunarodni krivični sud izdati naloge za hapšenje lidera SAD, Pentagona i svih onih "humanitarnih fondacija" koje su imale ulogu u ovoj operaciji - dodala je Zaharova.

Mađunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje Lavove-Belove, navodeći da je ona navodno odgovorna za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece, podsjeća TASS.