latinica  ћирилица
22/03/2023 |  20:57 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

Linta: Sramno što je EP omogućio prikazivanje Stepinca kao sveca

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da konferencija o nadbiskupu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu predstavlja jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa genocidnom politikom ustaškog režima i da je sramna činjenica da je Evropski parlament omogućio hrvatskom evroposlaniku Željani Zovko da Stepinca prikaže kao sveca.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta smatra da je Evropski parlament tako relativizovao antifašizam kao jednu od temeljnih vrijednosti današnjeg svijeta i poslao lošu poruku da nema isti odnos prema svim državama.

- Dobro je poznato da je rimokatolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pod rukovodstvom nadbiskupa Alojzija Stepinca otvoreno, ne samo podržavala ustašku politiku uništenja Srba, već i aktivno učestvovala u njenom sprovođenju - naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da je krajnje vrijeme da Srbija pokrene osmišljenu i plansku borbu za istinu i priznanje genocida nad Srbima u NDH na međunarodnom planu i naglasio da jedan od važnih preduslova istinske normalizacije na području bivše Јugoslavije jeste to da Hrvatska prizna počinjeni genocid nad Srbima u NDH.

- To, između ostalog, znači da se na dostojan način obilježe i održavaju mjesta zločina, da se sprovede ili omogući ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava i njihova dostojna sahrana, da se vrati imovina porodicama žrtava genocida, da se zabrani upotreba ustaških simbola, slogana i pjesama, održavanje misa Anti Paveliću i njegovim saradnicima, podizanje spomenika ubijenim ustašama i štampanje i promocija knjiga u kojima se negira postojanje koncentracionih logora i genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima - naveo je Linta.

On smatra da je krajnje vrijeme da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH kojom bi zaključila nespornu istinu da su zločini ustaša nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u NDH smišljen, planiran i počinjen genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. decembra 1948. godine.

- Krajnje je vrijeme da se osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH čiji bi cilj, između ostalog, bio borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata - poručio je Linta.

U sjedištu Evropskog parlamenta juče je održana konferencija "Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade" koju je organizovala evroposlanik HDZ-a Željana Zovko.

Povodom skupa o Stepincu, Evropskom parlamentu su protestna pisma stigla iz Instituta "Diana Budisavljević", kao i iz instituta, nevladinih organizacija i istoričara iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sjećanja na stradanja u NDH.

Negodovanje je izrazio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a direktor Centra "Simon Vizental" u Јerusalimu Efraim Zurof poručio je da je svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast NDH sramota i da mu se treba suprotstaviti.