latinica  ћирилица
22/03/2023 |  22:04 ⇒ 23/03/2023 | 07:09 | Autor: ATV

Petković: Sarajevo priča da je Šmit pripremio zakon o imovini

Ukoliko bi Kristijan Šmit pokušao da nametne zakon o imovini, Republika Srpska bi morala da napravi rigoroznije korake nego kada je Valentin Incko nametnuo takozvani Zakon o zabrani negiranju genocida, rekao je poslanik Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.
Milan Petković - Foto: SRNA
Milan PetkovićFoto: SRNA

- Mislim da će se ovaj put morati ići u povlačenje iz svih institucija BiH. Sada mnogo rigoroznije. Ovdje bi se morale povući sve sudije, svi naši generali i oficiri iz OS BiH, moramo se povući apsolutno svi iz institucija koje se tiču i državne službe i SIPA, jednsostavno vratiti se komplet u svoju teritoriju - rekao je Petković za ATV.

On kaže da nije pitanje "kako ćemo se ponašati, već kad ćemo se ponašati tako", dodajući da se u Sarajevu već priča da je Šmit pripremio taj zakon.

- Јuče sam u Sarajevu bio, čuo sam priče. Tamo se priča da će on ići u nametanje toga zakona. Ako Kristijan Šmit nametne taj zakon, ja nisam siguran u kom smjeru će se odvijati politička i bezbjednosna situacija - rekao je on.

Petković kaže da je očito da je zakon već smišljen i spreman.

- Ozbiljni ljudi već pričaju o tom da je taj zakon Kristijan Šmit već pripremio. Oni ga jednostavno i priželjkuju i prizivaju - rekao je on i dodao da se time priželjkuje haos.

Objasnio je šta bi taj zakon značio.

- To je kao da neko vama dođe vašoj kući i kaže mi vama oduzimamo kuću, odnosno, nećemo vam oduzeti kuću, ona se samo više neće voditi na vama. Ali, kad budete htjeli mijenjati prozore mi ćemo staviti prozore, kad budemo htjeli da vam zavrnemo grijanje, mi ćemo to uarditi... E, to se želi nama uraditi. Republika Srpska ostaje Republika Srpska, ali se imovina vodi na BiH, pa kad mi odlučimo da gradimo auto-put, kažu nam "a, ne, ne, ne možete vi graditi auto-put". Možete, ali morate tražiti saglasnost BiH. E, sad, saglasnost ne možemo danas dati zato što nas danas "boli zub, pa sutra moramo ići tetki po lijek"... Tako će nas dovoditi do jednog ludila da nas na sve načine ucjenjuju i ograničavaju. Kao što su nas sada ograničavali. "Јeste to imovina Republike Srpske, ali ne možete graditi aerodrom u Trebinju. Pa ne možete graditi HE Buk Bijela. S ovim bi bilo još više" - rekao je Petković.

Naglasio je da to zapravo znači nestanak Republike Srpske "na mala vrata".