latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:09 | Autor: SRNA

Župljanin: Spriječiti da haška arhiva bude pohranjena u Sarajevu

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin poručio je da se svim institucionalnim sredstvima ne smije dozvoliti da arhiva Haškog tribunala bude pohranjena u Federaciji BiH, jer bi to predstavljalo veliku opasnost i ogromnu mogućnost zloupotreba.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Komentarišući zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da arhiva Haškog tribunala bude pohranjena u BiH, Župljanin je rekao da se Republika Srpska treba zalagati svim dozvoljenim mehanizmima da arhiva Haškog truibunala ostane u Hagu ili da bude pohranjena na neku treću lokaciju, jer vjerovatno ne bi bilo odobreno da bude pohranjena u Republici Srpskoj.

- Postoji i varijanta da se sva arhiva Haškog tribunala koja se odnosi na ljude iz Republike Srpske koji su bili predmet istraga ili presuda pohrani u Republici Srpskoj, a za one koji su bili predmet istraga iz FBiH da se pohrani u tom entitetu - istakao je Župljanin.

Župljanin je ocijenio da to neće zadovoljiti Bećirovića i "ostalu bratiju" iz Sarajeva, zaključujući da svim institucionalnim sredstvima treba spriječiti da arhiva Haškog tribunala bude pohranjena u Sarajevu.

Bećirović je generalnom sekretaru UN, predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i predsjedniku Generalne skupštine UN uputio pismo u kojem je zatražio da arhivska građa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju bude pohranjena u BiH.

On je o ovom pismu obavijestio sekretara UN Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Abubakara Tambadua tokom susreta u Sarajevu.