latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:33 ⇒ 10:36 | Autor: Agencije

Medvedev: Ako Njemačka uhapsi Putina, to će značiti objavu rata Rusiji

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će, ako Njemačka odluči da sprovede odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju ruskog predsjednika Vladimira Putina, to biti ravno objavi rata Rusiji.
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Neki idioti, polumudraci, poput njemačkog ministra pravde /Marka Bušmana/, kažu "pa ako dođe, uhapsićemo ga". Da li on shvata šta to znači? Zamislimo samo, aktuelni lider jedne nuklearne države stiže na teritoriju recimo Njemačke i hapse ga. Šta je ovo? Objava rata Ruskoj Federaciji! - rekao je Medvedev vodećim ruskim medijima, uključujući "Sputnjik".

On je istakao da će Rusija u takvoj situaciji koristiti sva raspoloživa sredstva da cilja "Bundestag, kabinet kancelara" i slične objekte.

Medvedev je rekao da takve odluke, poput one koju je donio MKS stvaraju ogroman negativan potencijal.

Njemački ministar pravde Marko Bušman rekao je ranije da će nalog za Putinovo hapšenje važiti u Njemačkoj nakon zahtjeva MKS. Naredbu je podržao i kancelar Olaf Šolc, koji je tokom posjete Јapanu rekao da "niko nije iznad zakona".

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina i komesara ruskog predsjednika za prava djeteta Marije Lavove-Belove, navodeći kao razlog "nezakonito prebacivanje stanovništva /djece/ iz okupiranih oblasti Ukrajine u Rusku Federaciju".

Kremlj je rekao da Rusija nije strana u MKS-u i da je odluka suda pravno ništavna za Moskvu.