latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:58 | Autor: SRNA

Ustavni sud ponovo o zahtjevu Komšića i DŽaferovića o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, zakazanoj za danas i sutra, biće razmatran zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Kristijan Šmit odlukama 2. oktobra 2022. godine.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Ustavni sud razmatrao je ovaj zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića 20. januara, ali odluka nije mogla biti donesena jer nije bilo pet potrebnih glasova.

Zbog toga je ovaj predmet prebačen za narednu plenarnu sjednicu, kada će biti pripremljen i nacrt odluke da se usvajaju zahtjevi Komšića ili DŽaferovića.

Ukoliko i taj nacrt ne dobije podršku petoro sudija, formalno-pravno neće biti odluke i predmet će biti prebačen na neku od narednih plenarnih sjednica, kada Ustavni sud BiH bude u punom sazivu.

Na dnevnom redu je i zahtjev Suda BiH za ocjenu usaglašenosti Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, objavljeno je na internet stranici Ustavnog suda.

Pred sudijama treba da se nađe i zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Na plenarnoj sjednici trebalo bi da se razmatra i zahtjev Apelacionog suda Brčko distrikta za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku ocjene usklađenosti pravnih akata Brčko distrikta.