latinica  ћирилица
23/03/2023 |  10:03 ⇒ 10:03 | Autor: SRNA

Kojić: Ne smije se udovoljiti zahtjevu Bećirovića

Pohranjivanje arhiva Haškog tribunala u Sarajevo na zahtjev Denisa Bećirovića ne smije da se dozvoli već ta dokumentacija treba da bude vraćena Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je istakao da ova organizacija podržava stav poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorada Kojića da ta arhiva bude vraćena Republici Srpskoj jer je od Srpske i uzeta, mada je većim dijelom i nasilno oteta.

- Zahtijevamo od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama da Republika Srpska preuzme tu dokumentaciju i pohrani je u naše institucije, jer su im građani Srpske dali legitimitet da nas zastupaju. Samim tim će pokazati poštovanje prema našim žrtvama, ali i svim ljudima koji su preživjeli torture od snaga SFOR-a - rekao je Kojić.

On je istakao da nije zaboravljeno šta su ovdje radili pripadnici navodnih mirovnih snaga SFOR-a koji su nasilno upadali u institucije širom Republike Srpske, ali i u porodične kuće Srba, nerijetko i u kuće porodica srpskih žrtava i od njih tražili određenu dokumenaciju.

Kojić je dodao da su tada svi ćutali, a da se sada javljaju predstavnici srebreničkih muslimanskih organizacija koje brže bolje napadaju Kojića samo zato što je rekao činjenice.

- Ne bi nas začudilo da oni zatraže da ta dokumentacija bude pohranjena u memorijalni centar jer ta udruženja očigledno misle da imaju ekskluzivno pravo na to da kažu da su samo oni žrtve, da su samo njihove majke-majke, da samo njihova suza i bol imaju težinu dok su naše majke i mi kao porodice manje vrijedni i ne smijemo da pričamo kakvi su zločini vršeni nad nama - istakao je Kojić za Srnu.

Prema njegovim riječima, bošnjačka udruženja čak su odlučila da traže prijem kod američkog predsjednika DŽozefa Bajdena da se žale i kako bi sankcionisali sve slobodoumne ljude koji ne misle kao oni.

- Јavno im poručujemo da nećemo prestati ma koliko vršili pritiske da nam se zabrani da govorimo - naveo je Kojić.

Bećirović je generalnom sekretaru UN, predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i predsjedniku Generalne skupštine UN uputio pismo u kojem je zatražio da arhivska građa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju bude pohranjena u BiH.