latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:14 ⇒ 11:34 | Autor: sputniknews.com

Mišustin o zapadnim sankcijama

Zapad je prilikom uvođenja sankcija pokušavao da ubijedi sve da one nisu usmjerene protiv Rusa, ali sada je svima jasno da je glavni cilj bio upravo ruski narod, izjavio je premijer Rusije Mihail Mišustin koji se obraća u Državnoj dumi Rusije sa izvještajem o radu ruske Vlade za 2022. godinu.
Moskva (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Moskva (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Zapad je od samog početka pokušavao da uvjeri sve da sankcije navodno nisu usmjerene protiv naših građana. Ni tada se nisu gajile neke iluzije po tom pitanju. Ali sada i neko ko je daleko od globalne politike shvata da je glavni cilj bio upravo ruski narod - rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Rusiji je zadat sankcioni udarac kakvom po snazi nema ravnog u novijoj istoriji.

- Mislim da nema potrebe da ovde objašnjavam u kakvim smo uslovima svi morali da radimo. Rusiji je zadat sankcioni udarac kakvom nema ravnog po snazi u novijoj istoriji. Prošle godine smo morali skoro svakodnevno da reagujemo na izazove povezane sa novim paketom sankcija. To je zahtijevalo hitnu reakciju i stalnu potragu za odgovorom na pitanje – šta će biti dalje - kazao je on.

Mišustin je dodao da danas na Zapadu plene imovinu i novac Rusa i kompanija samo zato što su oni iz Rusije.

- Obratite pažnju na to koliko su nam govorili o neprikosnovenosti, o svetosti privatne svojine. Ali danas se zamrzava imovina, novac naših ljudi i kompanija samo zato što su iz Rusije - rekao je Mišustin.

Zapad , po riječima Mišustina, nije birao sredstva protiv Rusije pokušavajući da joj našteti.

- Digli su u vazduh krake gasovoda Sjeverni tok. Zamrzavali su račune, isključivali iz međunarodnog sistema plaćanja. Pokušavali su da blokiraju sve bankarske i druge ekonomske aktivnosti - dodao je on.

Međutim, kako je dodao, uprkos sankcijama sve platne kartice u Rusiji rade, Rusija je uspela da smanji inflatorni pritisak i održi stabilnost bankarskog sektora.

Finansijski sistem izdržao

- Prošlog proljeća analitičari su procijenili da će vjerovatni pad ruskog BDP-a biti dvocifren. Ali mi smo izdržali. Pad se pokazao prilično umjeren. Vlada i Banka Rusije su pripremile mjere za stabilizaciju situacije u sferi finansija. Normalizovan je rad kreditnih organizacija, valute i berze - rekao je Mišustin.

Kako je dodao, sada čak i neke međunarodne organizacije prognoziraju Rusiji pozitivnu dinamiku u 2023. godini i veći rast BDP-a u 2024. godini nego u razvijenim zemljama.

Mišustin je rekao da je kompleks mjera koje su preduzele Vlada i Banka Rusije omogućio da se izađe na kraj sa inflacijom, te da sada ruske vlasti primjećuju da se pokazatelji bliže ciljnom nivou.

Tokom izlaganja, premijer je govorio i o padu nezaposlenosti. Kako je rekao, stopa nezaposlenosti u decembru 2022. godine bila je na istorijskom minimumu – 3,7 odsto, dok je u januaru ove godine iznosila 3,6 odsto.